free
web stats

TWEE LEVENS VAN HOUT 2021

Hout & Inspiratie
in het Nationaal Bomenmuseum | Von Gimborn Arboretum te Doorn

dE MANIFESTATIE

Op deze houtmanifestatie willen we laten zien hoe levend hout in al haar verscheidenheid tot stand komt (het eerste leven), en waar kan dat beter dan in het Nationaal Bomenmuseum | Von Gimborn Arboretum.
Daarnaast willen we het publiek kennis laten maken met wat er allemaal gemaakt wordt van hout (het tweede leven). Voor een zo breed mogelijk spectrum presenteren meer dan 50 vormgevers in hout hun werkstukken.

HET EERSTE LEVEN

Het arboretum zelf vormt het museum van het eerste leven. Velerlei soorten bomen en struiken tonen hun vorm en pracht, gesteund en gevormd door grillige of strakke houtskeletten.

In het arboretum
Vergelijk bijv. de onvertakte rechte stam van de Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum) en veel andere naaldbomen met de grillige vertakkingen van magnolia's en rododendrons. Kijk hoe de enorme stevigheid van hout het mogelijk maakt om enorme zijtakken te hebben, die zelf zo groot als bomen zijn zonder dat ze afbreken.

Sta bijv. stil bij de Reuzenspar (Abies grandis) in de rode wandeling en de enorme Hemlocksparren (Tsuga) van het tsugabos en hun grillige kathedraalachtige staketsels van hout in de gele en blauwe wandelingen.

Ook de prehistorische stammenconstructies met liggende en wortelende zijtakken van de Reuzenlevensboom (Thuja plicata) nabij de heidetuin mag u niet missen.

Biologie
Voor de kinderen EN de ouders (die het allemaal niet meer zo precies weten...) zal biologe Gerda Berben laten zien hoe hout nu precies opgebouwd is, zelfs tot op microscopisch niveau. Uw kans op een herhalingscursus biologie en voor de kinderen een spannende ontdekkingstocht in het binnenste van een boom.

Speurtocht
Voorts is er voor kinderen een vaste speurtocht aanwezig, die hen laagdrempelig zaken bijbrengt over bomen en de relatie met dieren en de omgeving (biodiversiteit).

HET TWEEDE LEVEN

Meer dan 50 vormgevers in hout zullen op allerlei wijzen hun producten/kunst aan het publiek tonen (zie deelnemers). Dit doen ze in de wonderschone omgeving van het arboretum in en om marktkramen. De vormgevers gebruiken Nederlands hout, al hun producten zijn uniek (dus geen seriematige producties) en zijn op een natuurvriendelijke manier bewerkt en verwerkt. Zij tonen de kwaliteiten van diverse houtsoorten als kunstobject en laten speciale gebruiksvoorwerpen zien.

Tentoonstelling
• meubelmakers
• beeldhouwers
• houtdraaiers (pennendraaien, schalen draaien, objecten draaien etc.)
• objecten van drijfhout, zoals lampen
• objecten van houten stronken
• een papierschepper
• houten muziekinstrumenten (didgeridoo's, gitaren etc.)
• en nog veel meer...

Lezingen
Afwisselend zullen er twee lezingen gehouden worden. De eerste onder het motto 'hoe je hout hout houdt', over houtolie. De tweede over houtdraaien, met demonstratie op een grote draaibank.

Demonstraties
De hele dag zijn er houtbewerkingdemonstraties.
Er zijn demonstraties te zien van houtbewerking tot kunst, instrumenten, gebruiksvoorwerpen, klankhout etc. Daarnaast ook demonstraties van politoeren, houtbuigen, houtdraaien en meubelmaken. Workshops houtbewerken, lepelsnijden, papierscheppen en alles over laatste snufjes op het gebied van gereedschap en mandenvlechters die de mooiste manden voor uw ogen tevoorschijn toveren.

Kinderen
Aan de kinderen is gedacht. Natuurlijk kunnen zij zich vrij bewegen in het Arboretum, daarnaast zijn veel mogelijkheden om te knutselen en muziek te maken. De ‘Boomhut van Max’ is ook open.

Catering
• De cateraar zal te vinden zijn midden op het evenementen terrein - hier kunt u even wat uitrusten onder het genot van een hapje en een drankje.
• Vanaf ca. 13.00 uur is er tevens een ijscokar.

Deelnemers

info@bomenmuseum.nl

Delen